SpinoCerebellaire Ataxie (SCA)

SpinoCerebellaire Ataxie (SCA) is een zeldzame neurodegeneratieve aandoening in de kleine hersenen waarbij de zenuwcellen hun signalen niet goed doorgeven aan de spieren. SCA is een erfelijke ziekte welke veroorzaakt kan worden door verschillende genen. In Nederland hebben minder dan 1000 mensen SCA.

Doordat de zenuwen hun signalen niet goed meer doorgeven aan de spieren ontstaan er problemen in de motorische handelingen. Kenmerkend is een rare manier van lopen, onduidelijke spraak en het uit handen laten vallen van voorwerpen.

Symptomen van spinocerebellaire ataxie

Symptomen van de ziekte worden vaak pas na het 40e levensjaar geconstateerd. Deze symptomen kunnen onder andere zijn: coördinatieproblemen in de ledematen, problemen met het zicht, spierstijfheid, problemen met articuleren (dysartrie) en tremors. Mensen met SCA zijn lastiger te verstaan en praten onduidelijk.

Behandelmogelijkheden bij Spinocerebellaire ataxie

De logopedist kan helpen met de communicatieproblemen bij verminderde articulatie. Wanneer de articulatie lastig wordt doordat de spieren in het mondgebied niet goed functioneren wordt er gesproken van een dysartrie. Voor meer informatie hierover zie dysartrie.

Meer informatie over SCA

Cerebellaire ataxie